Wiki

De Eighties: Hipper, fouter en sexier dan ooit

Het jaaroverzicht van de coverhits

Jaarlijks worden de hitlijsten overspoeld door covers. Zoeken naar het origineel levert soms verrassende resultaten op, om nog maar te zwijgen over de weg die een bepaald nummer kan afleggen doorheen onze popgeschiedenis. Met de oprichting van SecondHandSongs.com bestaat er eindelijk een database die de oorsprong van covers blootlegt. In samenwerking met Dorien Sampermans, studente communicatiewetenschappen aan KUL en werkend aan een thesis over covers, presenteert SecondHandSongs.com u het jaaroverzicht van de coverhits.

We weten het al langer dan vandaag: de eighties zitten in de lift en zeker in de popwereld. We kregen dit jaar echter een heuse eightiesflashback. Sommige hits werden zelfs tot tweemaal toe gecoverd, zoals Tainted Love. De eerste versie van dit nummer werd al in 1964 opgenomen door Gloria Jones maar bleef vrij onopgemerkt. Iedereen zal het nummer echter herkennen als de mega-hit van Soft Cell uit 1981. In het begin van het jaar herwerkten Linda en Regi van Milk Inc. de versie van Soft Cell tot een typische Belgische dance-act. Niet veel later was er Rihanna die een overduidelijke sample van Tainted Love verwerkte in haar S.O.S.

Aan vaste waarde ABBA was er ook dit jaar geen ontkomen, verscheidene van hun laatste nummers uit begin jaren tachtig kenden een tweede leven. Zo liet de Belgische dance-wereld liet zich weer van haar beste kant zien: met Lay All Your Love on Me zocht en vond Sylver de gepaste klassieker om een beat onder te zetten en moeiteloos de hitlijsten te beklimmen. Ook wereldsterren zoals Madonna graaiden gretig in het ABBA-repertoire. Het overbekende keyboard riedeltje uit Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight) is de ruggegraat van haar wereldhit Hung Up. Zelfs Robbie Williams is van plan een cover-album te maken met ABBA-songs.

Parallel met het grote succes van deze covers waren er dit jaar sterren uit de jaren tachtig die hun comeback maakten met een cover uit hun eigen repertoire. Zo slaagde Kim Wilde er opnieuw in de hitlijsten te bereiken door haar eighties-hit You Came in een moderner jasje te steken. Ook Johnny Logan liet dit jaar eigen werk dubbel renderen. Tijdens zijn opgemerkte deelname aan de Eurosongpreselectie leerde hij de Vlaamse rapper Kaye Styles kennen, wat uiteindelijk uitmondde in het R&B-duet Don’t Cry, een herwerking van zijn eigen Eurosong-smartlap Hold Me Now. Ook in zijn vestimentaire keuze leeft Johnny Logan nog in de jaren tachtig, getuige daarvan zijn door en door fout wit pak in de bijhorende videoclip.

2006 werd ook het comebackjaar van Wendy van Wanten, de pin-up die de Nederlandse en Vlaamse mannen in de jaren tachtig aan de televisie wist te kluisteren. Deze sexy dame vond dit jaar de Frans van haar dromen, wist met haar gevoelens geen blijf en vond in “Woman in Love” van Barbara Streisand haar meest hitgevoelige uitlaatklep. Wie sexy zegt in Vlaanderen, denkt ook aan Tanja Dexters. Terwijl het halve land zich mag vergapen aan haar paaldanskunsten, moeten onze Belgische militairen in Afghanistan zich tevreden stellen met haar versie van Donna Summers Hot Stuff.

Ons eindejaarsoverzicht zou niet volledig zijn zonder de oneervolle vermelding voor het platte kopieerwerk van Supermode met Tell me why (Smalltown Boy van Bronski Beat), Beatfreaks’ Somebody’s Watching Me (Rockwell) en Filterfunks Message in a Bottle (The Police). Afsluiten doen we in schoonheid met Tony Cabanas versie van de feestklassieker Zeil je voor het eerst. Slechte smaak is vooralsnog niet strafbaar maar het wetsvoorstel zit er aan te komen.

Wie het origineel van een nummer zoekt, of wil te weten komen wie nog allemaal een bepaald nummer kopieerde, kan terecht op de SecondHandSongs.com. Deze databank, opgericht door 3 gepassioneerde jonge Vlamingen, werd in 2005 reeds door Time Magazine opgenomen in de lijst van de 20 hipste muzieksites. Wie ten slotte zijn steentje wil bijdragen aan academisch onderzoek omtrent covers kan een korte enquête invullen op de website van Dorien Sampermans (http://dorien.ulyssis.be). In haar thesis onderzoekt ze het succes van covers, en de relatie tussen de originelen en hun covers.

Dorien Sampermans (Studente Communicatiewetenschappen, KUL - http://dorien.ulyssis.be)

Bastien De Zutter

Related pages